Gehandicaptensport

Gehandicaptensport

Gehandicaptensport is een vorm van sporten voor mensen met een handicap. Gehandicaptensport is heel breed en is van toepassing op elke vorm van een handicap. Mensen met bijvoorbeeld een auditieve of visuele beperking doen ook mee aan gehandicaptensport. Ook doen mensen met een motorische of verstandelijke beperkingen mee. Net zoals alle andere sporten worden ook gehandicaptensporten op een topniveau beoefend. Een voorbeeld van het topniveau zijn de Paralympische Spelen, deze zijn er zowel in de zomer-, als wintervariant.

Historie

De gehandicaptensporten zijn grofweg in te delen in drie soorten beperkingen. Die drie takken hebben zo ook elk een eigen ontstaansgeschiedenis, namelijk:

  1. Sporters met een gehoorbeperking: In 1924 begonnen de Paris Silent Games, georganiseerd door het Comité International des Sports des Sourds, (CISS). Deze spelen zijn uiteindelijk uitgegroeid tot de moderne Deaflympics.
  2. Sporters met een lichamelijke beperking: De Tweede Wereldoorlog heeft voor veel slachtoffers, die de oorlog overleefden, gezorgd dat ze een lichamelijke beperking kregen. Revalidatiecentra vanuit de hele wereld hebben meegeholpen met het opkomen van sporten voor hun. Vanuit verschillende revalidatiecentra werd veel gesport, sporten was een belangrijk onderdeel van het revalidatie programma. Sporten is langzamer hand uitgegroeid tot wedstrijdsporten destijds. In 1948 toen de Olympische Spelen van Londen bezig waren, organiseerde Ludwigg Guttman een basis van de Paralympische Spelen.
  3. Sporters met een verstandelijke beperking: In de jaren ´60 van de vorige eeuw hebben de sporten voor mensen met een verstandelijke beperking zich enorm ontwikkeld. In 1968 werd voor het eerst een internationale Special Olympics georganiseerd voor deze mensen. Vandaag de dag organiseren de Special Olympics opleidingen en competities in verschillende sporten. In 1986 werd er een internationale sport federatie opgericht voor mensen met een verstandelijke beperking. Nadat een schandaal in 2000 op de Paralympics helemaal niet verstandelijk beperkt bleek te zijn, mochten sporters hier niet meer aan mee doen. Tegenwoordig is de internationale sport federatie die zich hiermee bezig houdt wel druk bezig met het zorgen dat verstandelijk beperkten wel weer mee mogen doen aan de Paralympics.