Het paard als hulpmiddel

Het paard als hulpmiddel

Paarden worden niet alleen gebruikt om op te rijden, maar ze worden ook ingezet voor diverse doeleinden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan politiepaarden of paarden als therapie voor gehandicapten. Paarden met een speciale functie dus.

Politiepaarden
Niet alle paarden zijn geschikt om politiepaard te worden. Als een paard wel geschikt lijkt, dan gaat hij twee weken op proef naar een speciaal africhtingscentrum. Het paard moet gezond zijn en er wordt een karaktertest bij het paard gedaan. Het paard moet een koel karakter hebben om in aanmerking te komen voor de opleiding tot politiepaard. Een politiepaard moet indruk maken op de mensen, hij moet zich stoer gedragen. Door veel trainen en een speciale, zware opleiding wordt een paard een politiepaard. Politiepaarden worden onder andere ingezet bij voetbalrellen, optochten en demonstraties. Bij deze gelegenheden is het vaak onrustig en er is veel lawaai. Tijdens de opleiding wordt geleerd hoe het paard hier mee om moet gaan.

Paarden als therapie voor gehandicapten
Steeds vaker worden paarden ingezet als therapie voor mensen met een geestelijke beperking. Het contact tussen de rijder en het paard kan helpen om de levenskwaliteit van de gehandicapten te verbeteren. Het gaat er dus niet zozeer om dat de betreffende gehandicapten het paardrijden onder de knie krijgen, maar het gaat vooral om de relatie mens-dier, de omgang en het contact van de berijder met het paard. De effecten van deze vorm van therapie zijn helaas onvoldoende aangetoond, waardoor er best wel wat kritiek is op de therapie met paarden.

Je paard gaat met pensioen
Na het verzetten van veel werk en het jarenlang plezier brengen aan mensen, verdient je paard het om zijn laatste jaren in rust door te brengen. Dit kan natuurlijk gewoon bij je thuis, als je een eigen paard hebt, maar er zijn ook andere manieren om dit te doen. Je paard kan bijvoorbeeld naar een rusthuis of een pension voor oude paarden. Ook is het mogelijk om je paard als gezelschapsdier te plaatsen bij particulieren. Er zijn instanties die ervoor zorgen dat elk paard een passende plaats vindt om zijn laatste jaren door te brengen. Je paard gaat dan dus min of meer met pensioen. Een paard kan ongeveer dertig jaar oud worden.