Voor het eerst een paard of pony kopen

Hoera, hartstikke leuk. Je gaat je eerste paard of pony aanschaffen. Dit is natuurlijk hartstikke spannend, maar je moet wel goed opletten dat je het paard of de pony koopt die bij jou past. Jullie moeten tenslotte wel een aantal jaren samen zijn.

Ervaring
Als je zelf nog niet zo ervaren bent, kan het verstandig zijn een viervoeter aan te schaffen die dat wel is. Als je dan eens een foutje maakt is dat niet zo erg en het paard kan jou zelfs helpen om beter te worden. Hij heeft het tenslotte allemaal al eens gedaan. Als je wel veel ervaring hebt kun je gerust kiezen voor een paard of pony die wat jonger is. Natuurlijk moet je hier wel veel tijd in steken omdat hij alles nog moet leren, maar het fijne is dat jij je aankomende maatje helemaal kunt opvoeden zoals jij dat wilt. Daarbij hebben jullie de mogelijkheid samen te groeien.

Karakter
Een passend karakter vinden is ook belangrijk. Misschien ziet het paard er wel hartstikke mooi uit, maar als jij opvliegend bent en het paard is ook een druktemaker, dan kan dit verkeerd uitpakken. Dat kan andersom ook zo zijn. Als jij heel erg rustig bent en je kiest een vrij lui paard, dan moet je waarschijnlijk erg veel moeite doen om hem aan de gang te houden. Net als in een relatie bij mensen moeten het paard en jij elkaar aanvullen om een goede combinatie te zijn.

Gebreken
Een paard of pony kopen is hartstikke leuk, maar soms zijn de eigenaren van het dier niet zo eerlijk. Daarom moet je goed opletten wat je ziet en hoort. Kijk altijd goed of het paard er gezond uitziet. Vraag de eigenaar even of die een stukje met het paard wil rennen. Zo kun je kijken of die goed loopt en niet kreupel is. Kijk ook naar de kleur van de slijmvliezen. Dit kun je vinden in de hoek van het oog, in de neus en in de mond (tandvlees). Dit moet mooi roze zijn en niet rood of bijna wit. Vraag ook of de eigenaar foto’s heeft van eerdere dierenartsbezoeken. Als je het niet vertrouwt, kun je altijd vragen of je er zelf een dierenarts bij mag halen.